Chondrus Crispus – czyli co w algach piszczy… ;)

Czy wiecie, że na kuli ziemskiej około 70% materii organicznej i tlenu wytwarzają glony w procesie fotosyntezy?

Środowisko wodne jest głównym miejscem ich występowania. W krajach Afryki, Ameryki, a szczególnie w Azji praktyczne zastosowanie alg, znane jest od kilku tysięcy lat zwłaszcza we wsparciu celów leczniczych, kosmetycznych oraz odżywczych.  Szczególnie algi morskie bogate w  różnorodne substancje aktywne biologicznie i farmakologicznie stanowią dla współczesnego człowieka duże bogactwo surowców, a co najważniejsze o bardzo dobrej przyswajalność.

Karageny z algi Chondrus Crispus

Dzisiaj kilka słów o mchu irlandzkim, chrząstnicy kędzierzawej – czyli czerwonej aldze Chondrus Crispus, należącej do gatunku krasnorostów i jej właściwościach nawilżających, łagodzących i ochronnych. 10% całości rośliny to białka, 15% to związki jodu, bromu, siarki i inne składniki mineralne, 55%  to różne fitokoloidy, ß-karoten, witaminy: B1, B2, B5, C i PP oraz wielocukry kwaśne - głównie karagen. Marka Thalion jako ekspert morskiej kosmetyki jej ekstrakty wykorzystuje w liniach: do demakijażu (Cleanse & Tone), nawilżającej (Thalisource), oraz w łagodzącej (Oligozen).

Wspomniany wcześniej karagen to jeden z najcenniejszych jej składników. Poza branżą kosmetyczną, wykorzystywany jest także w pożywieniu w charakterze substancji zagęszczającej, a także stabilizującej zawiesiny i emulsje. Jest on używany m.in. w celu zmniejszenia sedymentacji kakao, mleka skondensowanego oraz innych napojów. Karagen jest stosowany również jako czynnik żelujący przy wyrobie dżemów i deserów o zmniejszonej zawartości cukru.

Dlaczego warto go szukać w kosmetykach?

Pozyskiwanie ekstraktu z czerwonych glonów z otrzymaniem hydrofilowych koloidów znane jest od 1810 roku. Wszystkie glony produkujące w ścianie komórkowej karagen należą do klasy Rhodophyta. W jego skład wchodzi przede wszystkim śluz którego głównym składnikiem jest karagenina, a także inne polisacharydy i niewielkie ilości jodu oraz bromu. Karagen odznacza się dużą aktywnością biologiczną (jest m.in. immunostymulatorem). Na skórę działa przeciwzapalnie, tworzy powłokę ochronną, nawilża i uelastycznia. Zmiękcza suchą i wrażliwą cerę.  Jest inhibitorem wirusa opryszczki (HSV), ludzkiego wirusa cytomegalii, pęcherzykowego wirusa zapalenia jamy ustnej. Jest silnym środkiem bakteriobójczym, zapobiegającym pękaniu skóry.

Jako składnik silnie nawilżający zmniejsza transepidermalną utratę wody (TEWL), dzięki utworzeniu na powierzchni skóry niewidzialnego filmu – bez efektu okluzji. Wiąże się z białkami epidermy, tworząc tzw. "drugą" warstwę skóry.  Zawarte minerały (w szczególności wapń i magnez) wzmacniają i stymulują keratynizację, wzmagają odporność skóry na czynniki środowiskowe - detergenty, promieniowanie UV, środki drażniące, toksyny. Dodatkowo chroni przed penetracją przez czynniki utleniające.  

W ekstraktach z glonów znajdują się substancje biologicznie aktywne, które łatwo przenikają przez powierzchniową warstwę skóry do jej głębszych warstw, głównie naczyń krwionośnych i w ten sposób oddziałują na procesy fizjologiczno-metaboliczne całego organizmu. A o innych cennych składnikach  alg już w kolejnych odsłonach naszego blogu.

Marzena


Zobacz podobne wpisy