ALGUE RHODOPHYCEES

Gromada wyspecjalizowanych glonów należących do królestwa roślin, licząca ok. 5 tysięcy gatunków.  Jak sama nazwa krasnorostów wskazuje, oprócz chlorofilu zawierają także inne barwniki, a mianowicie czerwoną fikoerytrynę i niebieską fikocyjaninę. Materiałem zapasowym krasnorostów jest skrobia  krasnorostowa, florydozydy i substancje lipidowe Głównym produktem jest agar-agar.

CHONDRUS CRISPUS

chrząstnica kędzierzawa , krasnorost  o długości 7-15 cm, porasta północna część Oceanu Atlantyckiego, bretońskie wybrzeża, zbierana ręcznie podczas odpływu, zwana mchem skały.

Skład chemiczny: mikro i makroelementy (jod, żelazo, brom),  białka, polisacharydy, witaminy A, B1. Szeroko rozpowszechniona w farmakologii i kosmetyce, ze względu na właściwości remineralizacji.

LITHOTHAMNIUM CALCAREUM 

Algi kamienno czerwone, żyją we wszystkich morzach , w morzach tropikalnych są odpowiedzialne za powstanie rafy koralowej. Ściany komórek pokryte są kryształami wapnia.

Skład: wysoka zawartość wapnia (84% wapń, 11% magnez,) witaminy (A, B, E, D, K), NNKT, aminokwasy, antyutleniacze. Rekordowa ilość składników odżywczych i remineralizujących, właściwości absorbujące, oczyszczające i dotleniające skórę, często suplement diety na włosy, paznokcie, zęby.

PALMARIA PALMATA

Czerwony wodorost,  porasta Północne wybrzeże  Atlantyku,  jadalny sięgający 20-40 cm długości, zbierany ręcznie, w okresie od czerwca do września. 

Skład chemiczny: 20 zbadanych aminokwasów, 25 - 42% protein, wit. C, Beta karoten (pro wit. A) B1, B2, B5, B6+B12, łatwo przyswajalne Fa,Ca, K, Mg, pierwiastki śladowe: Mn, Cu, Cr, Zn).

Cechy charakterystyczne: własności antyoksydacyjne, usuwa metale ciężkie z naszego organizmu,  wzmacnia system trawienny, usprawnia pracę mózgu.  Kompozycja aminokwasów zawartych w Palmarii  hamuje procesy fotostarzenia się komórek. W kosmetyce stosowana ze względu na właściwości ochrony włókien kolagenowych i elastynowych, uelastycznia i odżywia. 

PORPHYRA UMBILICALIS

inaczej algi NORI, czerwone algi jadalne, żyjące  u wybrzeży Bretanii, znane od ponad 3000 lat, rozpowszechnione szeroko w Japonii i Chinach.

Skład chemiczny: białka (29%) witaminy: A, B12, bogata w NNKT (kwasy omega 3, i omega 6) węglowodany, błonnik, potas, wapń, magnez, witaminy B1, B2, B5, C i PP,  aminokwasy, oligoelementy, karotenoidy.

Właścicwości: niewiarygodna zdolność do pochłaniania promieni UV, ochrona molekuł DNA, ochrona membran komórkowych, naturalny filtr UVA - redukcja objawów starzenia, łagodzenie podrażnień, transport witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. W kosmetyce wykorzystuje się jej silne właściwości nawilżające, kojące i co najważniejsze regenerujące. Tworzy na powierzchni skóry film zmniejszający przeznaskórkową utratę wody. Ponieważ Witamina B2 bierze udział w syntezie białek, ten aktywny składnik jest niezbędnym elementem w walce z procesami starzenia.