KOPER MORSKI

Crithmum Maritimum jest byliną należąca do rodziny baldaszkowatych; porasta skaliste, wietrzne, nadmorskie wybrzeża; zbiera się go od maja do lipca; jest pod ścisłą ochroną.

Skład chemiczny: zawiera liczne składniki mineralne: Na, Mg, K,  Ca, Mg i pierwiastki śladowe: Zn, Mn, Cu, niezbędne dla pięknego wyglądu naszej skóry, bogate źródło antyoksydantów, polifenoli,  witamin A, C, E.

Ceniony jako składnik kosmetyków anti-age, alternatywa dla retinoidów, ze względu na wysoką zawartość śluzów, witaminy C o działaniu antyoksydacyjnym, olejków eterycznych o działaniu aseptycznym. Stymuluje wymianę komórkową, chroni tkanki przed utratą jędrności i elastyczności, działa antycellulite

SOLANKA KOLCZYSTA

Salsola kali,  gatunek z rodziny komosowatych, szarozielona roślina jednoroczna, występująca na solniskach nadmorskich i śródlądowych.

Skład chemiczny: zawiera kwas ferulowy (pochodna kwasu cynamonowego), będący silnym antyutleniaczem. Dezaktywuje wolne rodniki, redukując stres oksydacyjny i tworzenie dimerów tymidynowych (powodujących uszkodzenia DNA, prowadzące do rozwoju chorób nowotworowych i przyspieszonego starzenia skóry).

ASTER SOLNY

Aster Tripolium gatunek rośliny należący do astrowatych, pochodzi z Europy, spotykany na zasolonych śródlądowych i nadmorskich terenach.

Posiada grube, mięsiste tkanki, potrzebne do magazynowania wody. W składzie chemicznym wyróżniamy saponiny, które hamują procesy zapalne, działają przeciwobrzękowo, poprawiają ukrwienie tkanek, a w rezultacie ich dotlenienie i koloryt skóry oraz wartościowe flawonoidy, chroniące przed szkodliwym działaniem promieniowania ultrafioletowego. Stanowią uniwersalne zmiatacze wolnych rodników, dzięki właściwościom antyoksydacyjnym, polepszają kondycję naczyń krwionośnych; istotnie spowalniają procesy starzenia.

KOCANKA PIASKOWA-NIEŚMIERTELNIK

Helichrysum arenarium L. występuje w Europie i Azji na nasłonecznionych piaszczystych i suchych stanowiskach.

Substancjami leczniczymi tego ziela są flawonoidy (kemferol, izosalipurpozyd), olejek lotny, karotenoidy,kwas ursolowy.

Hydrolaty kocanki posiadają korzystny wpływ na naczynka, działają obkurczająco, zmniejszają opuchnięcia, sprzyjają szybkiemu zanikowi siniaków, przyśpiesza wchłanianie i niwelowanie wybroczyn powstałych po urazach, zabiegach medycznych i kosmetycznych. Hamuje krwawienie i uśmierza ból. Jednocześnie wykazuje intensywne działanie przeciwzapalne i łagodzące. Przypomina działaniem witaminę K, od której w zastosowaniu zewnętrznym jest skuteczniejszy oraz pozbawiony skutków ubocznych.

Posiada intensywne właściwości regeneracyjne, sprzyja gojeniu i zabliźnianiu ran pourazowych, minimalizuje tworzenie blizn, rozstępów i śladów potrądzikowych. Stosowana zewnętrznie stymuluje odbudowę naskórka i tworzenie nowych, zdrowych komórek skóry, jest polecana w sytuacjach wymagających regeneracji skóry, np. po zabiegach złuszczających.