Gromada wyspecjalizowanych glonów należących do królestwa roślin, licząca ok. 5 tysięcy gatunków. Jak sama nazwa krasnorostów wskazuje, oprócz chlorofilu zawierają także inne barwniki, a mianowicie czerwoną fikoerytrynę i niebieską fikocyjaninę. Materiałem zapasowym krasnorostów jest skrobia krasnorostowa, florydozydy i substancje lipidowe Głównym produktem jest agar-agar.
CHONDRUS CRISPUS
chrząstnica kędzierzawa , krasnorost o długości 7-15 cm, porasta północna część Oceanu Atlantyckiego, bretońskie wybrzeża, zbierana ręcznie podczas odpływu, zwana mchem skały.
Skład chemiczny: mikro i makroelementy (jod, żelazo, brom), białka, polisacharydy, witaminy A, B1. Szeroko rozpowszechniona w farmakologii i kosmetyce, ze względu na właściwości remineralizacji.
LITHOTHAMNIUM CALCAREUM
Algi kamienno czerwone, żyją we wszystkich morzach , w morzach tropikalnych są odpowiedzialne za powstanie rafy koralowej. Ściany komórek pokryte są kryształami wapnia.
Skład: wysoka zawartość wapnia (84% wapń, 11% magnez,) witaminy (A, B, E, D, K), NNKT, aminokwasy, antyutleniacze. Rekordowa ilość składników odżywczych i remineralizujących, właściwości absorbujące, oczyszczające i dotleniające skórę, często suplement diety na włosy, paznokcie, zęby.
PALMARIA PALMATA
Czerwony wodorost, porasta Północne
wybrzeże Atlantyku, jadalny sięgający 20-40 cm długości, zbierany
ręcznie, w okresie od czerwca do września.
Skład chemiczny: 20 zbadanych aminokwasów, 25 - 42% protein, wit. C, Beta karoten (pro wit. A) B1, B2, B5, B6+B12, łatwo przyswajalne Fa,Ca, K, Mg, pierwiastki śladowe: Mn, Cu, Cr, Zn).
Cechy charakterystyczne: własności antyoksydacyjne, usuwa metale ciężkie z naszego organizmu, wzmacnia system trawienny, usprawnia pracę mózgu. Kompozycja aminokwasów zawartych w Palmarii hamuje procesy fotostarzenia się komórek. W kosmetyce stosowana ze względu na właściwości ochrony włókien kolagenowych i elastynowych, uelastycznia i odżywia.
PORPHYRA UMBILICALIS
inaczej algi NORI, czerwone algi jadalne, żyjące u wybrzeży Bretanii, znane od ponad 3000 lat, rozpowszechnione szeroko w Japonii i Chinach.
Skład chemiczny: białka (29%) witaminy: A, B12, bogata w NNKT (kwasy omega 3, i omega 6) węglowodany, błonnik, potas, wapń, magnez, witaminy B1, B2, B5, C i PP, aminokwasy, oligoelementy, karotenoidy.
Właścicwości: niewiarygodna zdolność do pochłaniania promieni UV, ochrona molekuł DNA, ochrona membran komórkowych, naturalny filtr UVA - redukcja objawów starzenia, łagodzenie podrażnień, transport witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. W kosmetyce wykorzystuje się jej silne właściwości nawilżające, kojące i co najważniejsze regenerujące. Tworzy na powierzchni skóry film zmniejszający przeznaskórkową utratę wody. Ponieważ Witamina B2 bierze udział w syntezie białek, ten aktywny składnik jest niezbędnym elementem w walce z procesami starzenia.