Znane jako sinice, żyją w każdym środowisku, pod warunkiem dostępu światła i wilgoci. Zawierają zielony barwnik chlorofil, samożywne, potrafią prowadzić proces fotosyntezy, jednokomórkowe, zamieszkujące nasza planetę od 2,5 mld lat.
Glon z gromady zielenic, występujący w każdym wodnym i wilgotnym środowisku, w wodach słodkich i słonych, jednokomórkowy, samożywny, zawiera zielony barwik chlorofil. Chlorella została uznana za idealne pełnowartościowe pożywienie, wykazano, że wzmacnia system immunologiczny, wspomaga leczenie niedokrwistości, przyspiesza gojenie ran. Hamuje wzrost bakterii patogennych, wirusów oraz grzybów nie niszcząc flory fizjologicznej. Wpływa też na regenerację tkanek i narządów
Skład chemiczny: białko, NNKT, polisacharydy, witaminy: B1, B2, B3, B6, B9, B12, C, D, E, A, minerały: K, Na, Cr, Cu, Fe, Mg, Mn, F, Se, Na, Zn.
Cechy charakterystyczne: Chlorella została uznana za idealne pełnowartościowe pożywienie, wykazano, że wzmacnia system immunologiczny, wspomaga leczenie niedokrwistości, przyspiesza gojenie ran, Hamuje wzrost bakterii patogennych, wirusów oraz grzybów nie niszcząc flory fizjologicznej. Wpływa też na regenerację tkanek i narządów.
glon wchodzący w skład planktonu wód słodkich, należący do sinic, organizmów prokariotycznych, (tzn. takich, których materiał genetyczny DNA, zanurzony jest bezpośrednio w cytoplaźmie - nie mających jądra komórkowego). Sinice to autotrofy fotosyntezujące, zawierające chlorofil typu roślinnego i wydzielające tlen.
Skład chemiczny: proteiny (74% ), NNKT (7%w tym GLA) witaminy B1, B2, B3, B6, B9, B12, C, D, E, A, minerały K, Na, Cr, Cu, Fe, Mg, Mn, F, Se, Na, Zn, węglowodany.
Cechy charakterystyczne: jest bogatym źródłem łatwo przyswajalnego żelaza (jest go 56 razy więcej niż w szpinaku) oraz witamin: przeciwutleniającej E (jest jej 3 razy więcej niż w kiełkach zbóż), B (wzmacniającej tkankę łączną). Ważnym składnikiem sinic są także wielonienasycone kwasy tłuszczowe, odgrywających ważną role w metabolizmie lipidów naskórka, a także aminokwasy, niezbędne przy powstawaniu elastyny i włókien kolagenowych. Stąd jej częste wykorzystanie w kosmetykach anti-age i działaniu pojędrniającym i wzmacniającym