Grupa jednokomórkowych lub wielokomórkowych, samożywnych roślin, występujących w wodach słodkich i słonych. Należy tu ok. 9000 gatunków. Swą polską nazwę wzięły od dominującej barwy chlorofilu, występują jednak w nich również karoteny (α-, β- i γ-) I ksantofile.Jako substancja zapasowa wykorzystywana jest głównie skrobia, a u niektórych również inulina lub podobne do niej związki, jak sacharoza czy maltoza. W ścianie komórkowej znajduje się celuloza. Zielenice stanowią jedną z trzech linii rozwojowych roślin.
ULVA LACTUCA
Sałata morska, japońska aosa - jest glonem należącym do zielenic, żyje w żyznym prądzie zatokowym oblewającym wybrzeża Bretanii.
Skład chemiczny: mikroelementy z wysoką zawartością Fe, Ca, Mg, Zn, chlorofil, pilisacharydy, witaminy A, B, C, E, aminokwasy, błonnik.
Właściwości: zawiera białko aosainę, formujące włókna podobne do ludzkiej elastyny. Blokuje działanie elastazy, która niszczy elastynę, włókno decydujące o sprężystości skóry. Działa ujędrniająco i dotleniająco.
ENTEROMORPHA
To zielenica przyrośnięta do podłoża, żyjąca w wodzie słonej i słodkiej, można ją znaleźć także u wybrzeży Bretanii.
Skład chemiczny: witamina C, beta karoten, polisacharydy, aminokwasy, w tym hydroksyprolina, minerały: Fe, K, F, S.
Cechy charakterystyczne: wykorzystywana w pielęgnacji przeciwzmarszczkowej dla cery dojrzałej, przeciwutleniacz aktywizujący syntezę kolagenu, elastyny i kwasu hialuronowego, poprawia spoistość i sprężystość naskórka, zapobiega wiotczeniu, wygładza, zmniejsza wartość TEWL, redukuje zmarszczki, chroni przed fotostarzeniem, wspomaga pielęgnację cery wrażliwej z couperose.